Werkplan maken

Als je zelf een onderzoek gaat ontwerpen moet een werkplan maken. Een werkplan is een globaal overzicht van hoe je antwoord gaat zoeken op je onderzoeksvraag.

Bij het opzetten van een werkplan zijn er een aantal onderdelen belangrijk:

 

  • Je maakt altijd een testgroep en een controle groep. Bij de testgroep onderzoek je dat wat je wilt weten. Bij de controle groep doe je precies hetzelfde als de testgroep alleen hier laat je de factor die je wilt onderzoeken weg. In de afbeelding hiernaast wordt een voorbeeld gegeven.

  • De testgroep en de controle groep moeten groot zijn. Zo voorkom je dat je resultaten toevallig zijn. Zorg daarom dat elke groep uit minstens 50 organismen/ onderzoekseenheden bestaat.

  • De testgroep en de controle groep mogen maar op één onderdeel verschillen. Vermeld dus ook dat je alle andere omstandigheden gelijk houdt. Wanneer je meer omstandigheden zou veranderen weet je niet waar de verschillen in resultaten vandaan komen.

  • Beschrijf in je werkplan ook altijd hoe je de resultaten gaat controleren om tot een conclusie te komen.

Werkplan maken

Test- en controle groep

Maar hoe bepaal je nou welke omstandigheid je gaat laten verschillen tussen je testgroep en je controle groep?

Dit hangt af van je onderzoeksvraag. In een goede onderzoeksvraag staat één onderdeel centraal. Je vraagt je bijvoorbeeld af wat de invloed van aaien is op de gezondheid van een kat. Hier staat het aaien dus centraal. Omdat het gaat om katten moeten jouw beide groepen bestaan uit katten. 

Je wilt het effect weten van het aaien. Je kunt dus de katten in je testgroep voor 1 maand lang wel aaien. Terwijl je de katten in de controle groep niet aait. Alle overige omstandigheden houd je gelijk. 

Stel dat je de omstandigheden namelijk niet gelijk houdt. Je geeft bijvoorbeeld de ene groep ook ander voer dan de andere groep. Als de gezondheid van de groepen katten dan verschilt weet je niet of het aan het aaien ligt of aan het voer.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.