Voedsel houdbaar maken

Micro-organismen ruimen biologisch materiaal op. Dit doen ze dus ook met ons voedsel. Hierdoor kan de smaak van het voedsel veranderen en we kunnen er zelfs ziek van worden.

Bacteriën en schimmels hebben een aantal factoren nodig om optimaal te kunnen leven, zoals:

  • Voedsel

  • Warmte

  • Vocht

  • Zuurstof

  • pH neutrale omgeving (niet zuur en niet basisch)

 

Wanneer je voedsel houdbaar wilt maken moet je zorgen dat deze organismen zich niet kunnen uitbreiden. Dit kun je doen door één of meerdere van deze factoren aan te passen zodat de micro-organisme zich niet meer kunnen voortplanten of dood gaan. Een ander woord voor voedsel langer houdbaar maken is conserveren.

Temperatuur

Veel bacteriën en schimmels functioneren tussen de 10 en 40 ° C. Bij deze temperatuur zullen zijn zich dus ook snel voortplanten. Door de temperatuur te verhogen of te verlagen kun je dus voedselbederf tegen gaan.

Verhogen:

Koken/ bakken: hierbij worden micro-organismen gedood.

Pasteuriseren: hierbij wordt een voedingsmiddel kort verhit. Hierdoor gaan veel, maar niet alle bacteriën en schimmels dood.

Steriliseren: hierbij wordt een voedingsmiddel ook kort verhit maar bij een hogere temperatuur dan bij pasteuriseren. Hierdoor zullen alle micro-organismen dood gaan.

Verlagen:

Koelkast: hierbij wordt bacteriën traag en zullen zij zich langzamer delen. Hierdoor is voedsel dus langer houdbaar.

Vriezer: hier vallen de bacteriën als het waren in slaap. Ze blijven wel leven maar zullen zich niet verder voortplanten.

Melk wordt vaak gepasteuriseerd om het langer houdbaar te maken.

Vocht

Je kunt ook het vocht uit een product halen om het langer houdbaar te maken. Micro-organismen hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen leven.

 

Dit kun je doen door:

 

Voedsel te drogen: hierbij haal je al het vocht weg.

 

Zout of suiker toe voegen: grote hoeveelheden zout of suiker zullen vocht aantrekken waardoor dit niet meer door de micro-organismen gebruikt kan worden.

Dit voedsel is aan de zon gedroogd om de houdbaarheid te verlengen.

Zuurstof en pH-waarde

Ook zuurstof en de een pH-neutrale omgeving zijn noodzakelijk voor een micro-organisme.

Dit kun je doen door:

 

Vacuüm verpakken: hierbij haal je de lucht uit een verpakt product waardoor er geen zuurstof beschikbaar is voor micro-organismen.

 

Zuur toevoegen: door zuur toe te voegen wordt de omgeving ongeschikt voor micro-organismen om te leven. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij augurken. De toevoeging van zuur zorgt er echter wel voor dat de smaak ook verandert.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.