Voeding

Alles wat je eet en drinkt noem je een voedingsmiddel. In voedingsmiddelen zitten belangrijke stoffen die organismen nodig hebben. Dit noem je voedingstoffen.

 

Er zijn zes soorten voedingstoffen. Deze staan in de afbeelding hiernaast vermeld. 

 

Er is nog een zevende stof aanwezig in voedingsmiddelen. Dit zijn vezels. Vezels zijn geen echte voedingsstoffen omdat je lichaam ze niet kan opnemen. Ze zijn wel belangrijk omdat ze zorgen dat je darmen goed werken. Omdat je ze niet opneemt poep je ze weer uit.

Voedingstoffen

Voedingsstoffen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam. Er zijn vier functies die een voedingsstof kan vervullen. In de afbeelding hiernaast worden alle vier de mogelijke functies beschreven.

Alle zes de voedingstoffen hebben hun eigen functies. In de tabel hieronder staat beschreven welke functies de voedingstof in je lichaam kunnen hebben.

Gezonde voeding

Om je lichaam gezond te houden is het van belang dat je voldoende van elke voedingsstof binnen krijgt. Het is daarom van belang dat je gevarieerd eet. Dit zorgt ervoor dat de kans het grootst is dat je van alles wat binnen krijgt.

 

Om je te helpen bij gezond te eten, heeft het voedingscentrum de schijf van vijf opgesteld. Het is de bedoeling dat je elke dag uit elk vak wat eet of drinkt. Hoe groter het vak, hoe meer je hiervan binnen moet krijgen.

 

Verder is het belang om genoeg vezels binnen te krijgen. Zij helpen je darmen goed te werken. Het oranje en groene vak bevatten vezels.

Energie

Alle brandstoffen kunnen gebruikt worden voor verbranding in de cellen. Bij verbranding ontstaat energie. Alle brandstoffen bevatten dus energie. Je lichaam heeft deze energie nodig om je organen te laten werken en om te kunnen bewegen.

 

Wanneer je evenveel energie binnen krijgt als dat je gebruikt zal je lichaamsgewicht hetzelfde blijven. Wanneer je meer energie binnen krijgt, heeft je lichaam niet alles nodig. Deze overige stoffen zullen dan als reserve stoffen worden opgeslagen. Hierdoor wordt je dikker. Wanneer je minder energie binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft, zal je lichaam reservestoffen gaan gebruiken. Hierdoor zal je gaan afvallen.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.