Vertering

In de voedingsmiddelen zitten voedingstoffen. Je krijgt de voedingstoffen binnen via je eten. Ze komen vervolgens in je verteringsstelsel terecht. De voedingstoffen moeten uiteindelijk naar bloed. Om daar te komen moeten ze door de gaatjes in je darmwand heen kunnen. Deze gaatjes zijn heel klein. Sommige voedingstoffen kunnen er zo doorheen. Andere moeten eerst kleiner gemaakt worden. Dit kleiner maken gebeurt in je verteringsstelsel en noem je verteren. Om voedingstoffen kleiner te kunnen maken heb je enzymen nodig. Enzymen zorgen ervoor dat grote voedingstoffen kleiner worden gemaakt.

Grote en kleine voedingstoffen

Er zijn dus grote en kleine voedingsstoffen. Grote voedingstoffen kunnen niet door de darmwand heen. Deze moeten daarom eerst kleiner gemaakt worden. In de tabel hiernaast zit je welke voedingstoffen groot zijn en welke klein.

Werking van enzymen

Er zijn verschillende soorten enzymen. Een enzym werkt alleen als de voedingsstof er precies op past. Omdat alle voedingsstoffen een andere vorm hebben, is er voor elke voedingsstof een ander enzym nodig.

 

Een enzym en zijn voedingsstof passen op elkaar als een sleutel in een slot. Als een enzym klaar is, is de voedingsstof kleiner geworden.  Een enzym blijft heel en kan nog een keer gebruikt worden.

Optimale werking

Om enzymen goed hun werk te laten doen moet de omstandigheden precies goed zijn. Enzymen werken het best bij:

 

  • Juiste temperatuur (rond 37 °C)

  • Juiste pH-waarde

 

Wanneer deze omstandigheden niet goed zijn kan een enzym van vorm veranderen (situatie a) of een enzym wordt heel traag (situatie b).

 

De juiste omstandigheden voor een enzym kun je aangegeven in een speciale diagram. Dit diagram noem een je optimumkromme.  Het optimum geeft aan wanneer het enzym het beste zijn werk kan doen.

Sappen

In je verteringsstelsel worden meerdere sappen aan het voedsel toegevoegd. Deze sappen kunnen verschillende functies hebben:

 

  1. Kleiner maken van voedingstoffen.

  2. Zorgen dat vet en water kunnen mengen.

  3. Bacteriën doden.

 

Wanneer sappen voedingstoffen kleiner moeten maken (1) dan zijn er enzymen nodig. De overige soorten sappen (2 en 3) bevatten geen enzymen.

 

In de tabel hiernaast is te zien welke sappen wel en welke sappen geen enzymen bevatten.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.