Stikstof

Stikstof is net als koolstof een molecuulsoort dat wordt aangegeven met de formule N2. Planten hebben stikstof nodig. Stikstof wordt gebruikt om van glucose, eiwitten te maken. Stikstof is een gas en zit net als koolstofdioxide in de lucht. Planten kunnen stikstof alleen niet uit de lucht opnemen. Planten nemen in plaats daarvan nitraat op uit de grond. Nitraat is een mineraal. Mineralen worden vrijgemaakt door reducenten. In nitraat zit stikstof die de plant kan gebruiken.

Stikstofkringloop

Planten maken zelf plantaardige eiwitten. Consumenten hebben ook eiwitten nodig. Zij kunnen deze eiwitten alleen niet zelf maken. Zij moeten er andere organismen voor opeten. Dieren maken van de eiwitten die zij binnen krijgen dierlijke eiwitten.

 

Wanneer organismen dood gaan, worden ze door reducenten afgebroken. Hierbij ontstaat eerst een stofje genaamd ammoniak. De ammoniak wordt daarna afgebroken tot nitriet. Nitriet wordt weer verder afgebroken tot nitraat. Nitraat is een mineraal en kan vervolgens weer opgenomen worden door planten.

Stikstofkringloop 

De afbeelding hiernaast geeft ook de stikstofkringloop weer maar dan eenvoudiger.

 

Er staat één extra stof in dit schema beschreven. Deze stof is ureum. Als dieren teveel eiwitten binnen krijgen, kunnen zij dit niet opslaan. Deze eiwitten worden afgebroken in de lever tot ureum. Ureum wordt daarna uitgeplast. Als ureum in de natuur terecht komt, wordt het net als eiwitten afgebroken door reducenten tot ammoniak.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.