Dag 1 t/m 13: tijdens de eerste 13 dagen van de menstruatiecyclus zal er een eicel rijpen in de eierstok. 

Menstruatiecyclus

Dag 1 t/m 5: de menstruatiecyclus start met bloedverlies. De eerste dag van de menstruatiecyclus is de dag waarop de ongesteldheid start. Tijdens deze ongesteldheid wordt het slijmvlies uit de baarmoeder afgestoten. De periode van bloedverlies is niet bij iedereen gelijkt. Bij de een duurt dit 3 dagen en bij de andere 7. Wij gaan hier uit van 5 dagen.

Dag 5 t/m 28: de rest van de dagen is het lichaam bezig om het baarmoederslijmvlies weer op te bouwen. Dit slijmvlies is nodig om een bevruchte eicel in leven te houden. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, zal het baarmoederslijmvlies na dag 28 weer afgestoten worden. De cyclus begint dan dus weer opnieuw.

Tijdens de menstruatiecyclus wordt het lichaam van een vrouw klaar gemaakt voor een zwangerschap. Er komt een eicel vrij en het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd.

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Dit is een gemiddelde bij sommige vrouwen duurt de cyclus korter en bij andere langer.

De organen die een rol spelen bij de menstruatiecyclus zijn:

  1. De eierstok: hier ontwikkelt zich elke maand een eicel.

  2. De eileider: hier vindt bevruchting plaats en vervoert een bevruchte eicel naar de baarmoeder

  3. De baarmoeder: hier wordt baarmoederslijmvlies opgebouwd. 

  4. De vagina: hier komt bloed uit als een vrouw ongesteld is.

Dag 14: op dag 14 zal er een eicel vrijkomen uit de eierstok. Deze cel komt dan in de eileider. Dit wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Deze eicel kan dan door een zaadcel bevrucht worden.

Dag 15: Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, zal de eicel op dag 15 afsterven.

Vruchtbaarheid

Een vrouw is maar voor een paar dagen in de cyclus vruchtbaar. Voor de bevruchting is een eicel nodig. Dus op dag 14, als de eicel vrijkomt, is een vrouw vruchtbaar. De eicel kan 1 tot 2 dagen overleven. Dus ook op dag 15 is een vrouw vruchtbaar.

Zaadcellen kunnen tot 3 dagen in het lichaam van een vrouw overleven. Als op dag 12 of 13 een zaadcel binnen komt kan dit ook voor een zwangerschap zorgen. 

Daarom wordt dag 12 t/m 15 als vruchtbare dagen gezien.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.