Koolstof

Koolstof is een soort molecuul en wordt aangegeven met de hoofdletter C. Moleculen zijn kleine stofjes waaruit alles is opgebouwd. Planten hebben koolstof nodig om glucose te maken. Zoals je ziet in de afbeelding hiernaast krijgt de een plant zijn koolstof uit de koolstofdioxide.

 

Planten gebruiken de glucose die zij maken om andere voedingstoffen voor zichzelf te maken zoals vetten en eiwitten. Glucose dat niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in de vorm van zetmeel.

 

Andere organismen hebben ook koolstof nodig voor brand- en bouwstoffen. Zij kunnen dit niet zelf koolstofdioxide produceren. Zij krijgen koolstof binnen door andere organismen op te eten.

Koolstofkringloop

In de koolstofkringloop wordt koolstof doorgegeven door organismen. Dit is te zien in de afbeelding hiernaast. Producenten maken glucose. Consumenten eten de producent of andere consumenten op. Reducenten breken het materiaal van andere organismen weer af. Hierdoor komt er weer koolstofdioxide vrij.

Koolstofkringloop 

Ook in de afbeelding hiernaast is de koolstofkringloop weergegeven. Hier zijn echter nog twee pijlen extra toegevoegd.

 

Koolstofdioxide ontstaat namelijk niet alleen wanneer reducenten organisch materiaal afbreken. Koolstofdioxide ontstaat ook bij verbranding. Zowel producenten als consumenten doen aan verbranding om aan energie te komen. Daarom moeten er ook pijlen van de producent en consument naar koolstofdioxide lopen in de koolstofkringloop.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.