Hormonen

Hormonen zijn eiwitachtige stofjes die via je bloed vervoerd worden. Deze stofjes bevatten informatie voor je cellen. Hormonen worden gebruikt voor regelen van processen die meestal langer duren dan de processen geregeld door het zenuwstelsel.

De informatie uit hormonen is echter niet voor alle cellen bedoeld. Hormonen hebben daarom een speciale vorm die alleen maar een bijbehorende receptor past. Als een cel de passende receptor heeft wordt het hormoon door de cel opgenomen. Daarna zal de informatie gebruikt worden. Past het hormoon niet dan zal het via het bloed naar andere cellen vervoerd worden.

Dit schema laat zien welke processen door het zenuwstelsel en welke door het hormoonstelsel worden geregeld.

Hormoonklieren

Hormonen worden gemaakt door hormoonklieren. Hormoonklieren kun je herkennen doordat ze geen afvoerbuis hebben. Het bloed stroomt door de klier heen en zal zo de hormonen meenemen.

 

In je lichaam zitten ook gewone klieren. Deze klieren kom je bijvoorbeeld tegen in je verteringsstelsel. Een voorbeeld van een gewone klier is een speekselklier. Deze klieren hebben wel een afvoerbuis en geven via die buis hun producten af aan je lichaam.

Er zijn verschillende soorten hormoonklieren en zij maken allemaal hun eigen hormoon. Op het plaatje hiernaast zie de verschillende hormoonklieren die je moet kennen. Het is belangrijk om van deze verschillende hormoonklieren te weten welke hormonen zij precies maken. Het hormoonstelsel van mannen en vrouwen verschilt zoals te zien in de afbeelding hiernaast.

De schildklier is een hormoonklier onderin je hals en hij maakt schildklierhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat er verbranding plaats vindt in je cellen. Hoe meer schildklierhormoon er gemaakt wordt hoe verbranding er plaats zal vinden.

De schildklier

De hypofyse is een hormoonklier in de hersenen en maakt verschillende hormonen:

1.Groeihormoon: dit hormoon regelt de groei van je lichaam.

2.Hormonen die andere hormoonklieren aansturen.

De hypofyse

De eilandjes van Langerhans liggen op de alvleesklier en produceren 2 hormonen.

1.Insuline

2.Glucagon

Insuline wordt vrijgemaakt wanneer je veel glucose in je bloed hebt. Bijvoorbeeld na het eten. Deze glucose wordt door middel van insuline opgeslagen in de opslagvorm: glycogeen. Hierdoor zal het glucose gehalte in het bloed dalen.

Wanneer de overige glucose niet opgeslagen zou worden, plas de overige  glucose uit.

 

Wanneer alle vrije glucose is opgemaakt, wordt het hormoon glucagon vrij gemaakt. Deze zal glycogeen weer omzetten in glucose zodat het weer gebruikt kan worden. Hierdoor zal het glucose gehalte in het bloed weer stijgen.

De eilandjes van Langerhans

Adrenaline komt vrij in situaties waarin je lichaam in gevaar denkt te zijn.

De bijnieren liggen bovenop je nieren. Hier wordt adrenaline geproduceerd. Adrenaline zorgt ervoor dat je kan vechten of vluchten en komt vrij in situaties waarin je lichaam in gevaar denkt te zijn.

 

Het hormoon zorgt ervoor dat je hartslag en ademhaling versnelt en er meer glucose vrij wordt gemaakt. Dit maakt het mogelijk dat er in je spieren meer verbranding plaats kan vinden waardoor er meer energie vrij komt.

De bijnieren

Glucose is een koolhydraat. Koolhydraten worden in de vorm van glucose opgenomen in de dunne darm. Om het teveel aan glucose op te kunnen slaan maakt het lichaam er een groter deeltje van. Meerdere glucose deeltjes aan elkaar vormen dan de stof glycogeen.

 

Glycogeen kan weer kleiner gemaakt worden met behulp van het hormoon glucagon. Glycogeen deeltjes worden dan weer omgezet in de kleinere deeltjes glucose.

De teelballen worden ook aangestuurd door de hypofyse en produceren het mannelijke hormoon testosteron. Dit hormoon speelt ook een rol bij het ontwikkelen van secundaire geslachtskenmerken maar dan bij mannen. Verder zorgt het voor de productie van zaadcellen.

De teelballen

De eierstokken worden aangestuurd door de hypofyse en produceren twee vrouwelijke hormonen.

1.Oestrogeen

2.Progesteron

Oestrogeen speelt onder andere een rol bij het ontwikkelen van secundaire geslachtskenmerken. Progesteron speelt een rol bij het voorbereiden van de baarmoeder op de komst van een baby.

De eierstokken

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.