Het gehoorzintuig

Als je aan je gehoor denkt, denk je vaak aan je oorschelp. Maar het echte gehoor ligt in je hoofd. Het zintuig waarmee je kan horen noem je het gehoorzintuig. De adequate prikkel die bij dit zintuig hoort zijn trillingen.

Het buitenoor

Het oor kun je in drie delen verdelen. We beginnen met het buitenoor. Het buitenoor kun je opdelen in de onderstaande delen:

 

De oorschelp: helpt alleen bij het opvangen van trillingen.

De gehoorgang: hier gaan de trillingen doorheen.

In de gehoorgang zitten oorsmeerkliertjes: deze produceren oorsmeer dit houdt het trommelvlies soepel. 

Aan het eind zit het trommelvlies: trillingen dier hier aankomen zetten het trommelvlies in beweging.

Het middenoor

Het tweede deel van het oor is het middenoor. Een trilling heeft het trommelvlies in beweging gezet. Deze trilling wordt nu doorgegeven aan de gehoorbeentjes.

De gehoorbeentjes:. dit zijn de kleinste botjes die je in je lichaam hebt. Ze bestaan uit de hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze botjes geven de trilling door.

 

Na de stijgbeugel wordt de trilling doorgegeven aan het slakkenhuis.

 

De holte waarin de gehoorbeentjes in zitten noem je de trommelholte. Deze trommelholte is via de buis van eustachius verbonden met de keelholte. Hiermee kan drukverschil tussen de buitenlucht en de trommelholte opgeheven worden.

Het binnenoor

Het laatste deel van het oor is: het binnenoor. De trillingen zijn vanuit de stijgbeugel bij het slakkenhuis aangekomen. Het slakkenhuis is een opgerolde buis met vocht erin. Trillingen brengen het vocht in beweging.

In het slakkenhuis liggen zintuigcellen met haartjes. Als het vocht beweegt, bewegen de haartjes. Hierdoor worden de trillingen omgezet in impulsen. De impulsen worden via de gehoorzenuw naar de hersenen vervoerd.

Gehoorschade

Na een feestje heb je soms een piep in je oren. Dit betekent dat je naar te harde muziek hebt geluisterd. Er zijn dan haartjes in je slakkenhuis beschadigd. Wanneer deze stuk gaan kunnen ze niet meer herstellen. Je hebt dan gehoorschade opgelopen. Soms gaat een piep niet meer weg, dit noem je tinnitus.

Het evenwichtsorgaan

Op het plaatje hiernaast zie je het evenwichtsorgaan. Net als in het slakkenhuis zitten in het evenwichtsorgaan haartjes en zijn de buizen verder gevuld met vocht. Wanneer jij een beweging maakt komt het vocht in beweging. Hierdoor gaan ook de haartjes bewegen. Zo weten je hersenen welke bewegingen je lichaam maakt en kunnen je spieren aangestuurd worden zodat je niet valt.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.