Het hart

Het hart heeft als taak het bloed rondpompen. Wanneer het hart stil komt te liggen zal er geen bloed meer rondgepompt worden waardoor er geen stoffen meer vervoerd kunnen worden.

 

Het hart is opgebouwd uit vier delen. Twee boezems deze ontvangen steeds het bloed uit de aders. En twee kamers deze geven het bloed door aan de slagaders. Het hart is verder te verdelen in een linker- en een rechter helft.

 

Let bij het benoemen van de hartdelen op dat je kijkt naar het hart van iemand die tegenover je staat. Wat dus voor jou links is, is het rechter deel van het hart van die persoon en andersom.

Opbouw

Je moet de verschillende delen van het hart en de bloedvaten die hieraan vast zitten kunnen benoemen. Hiernaast zijn twee afbeeldingen van het hart te zien. De namen van de onderdelen staat hieronder beschreven.

1.Aorta

2.Rechter boezem

3.Holle ader

4.Rechter kamer

5.Longslagader

6.Longader

7.Linker boezem

8.Linker kamer

9. AV-kleppen

10. Halve maanvormige kleppen

Stroomrichting

Naast de namen van de onderdelen moet je ook weten in welke volgorde het bloed stroomt. In de afbeelding hiernaast staat beschreven waar het bloed vandaan komt en waar het naar toe gaat.

Zoals je ziet stroomt bloed het hart binnen via de boezems en verlaat het bloed het hart via de kamers

Voeding

Het hart is een holle spier. Net als alle andere cellen doen de cellen van het hart ook aan verbranding. Dit betekent dat de cellen van het hart ook stoffen nodig hebben en hun afvalstoffen kwijt moeten. Het hart krijgt zijn stoffen zoals zuurstof uit de kransslagaders. Dit is een vertakking van de aorta. De stoffen worden uit de cellen weer afgevoerd door de kransaders. Het bloed uit deze aders komen uit in de holle ader. De kransslagader en de kransader zijn zijn bloedvaatjes die om het hart heen liggen en zijn onderdeel van de grote bloedsomloop.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.