Het dierenrijk

Het dierenrijk kun je herkennen door de opbouw van de cel. De cellen van dieren hebben als enige geen celwand. Het dierenrijk kun je verder onder verdelen in 8 afdelingen. Om elk dier in de juiste afdeling te plaatsen wordt gekeken naar de symmetrie en het skelet.

 

De afdelingen van de geleedpotigen de gewervelden kun je weer verder onder verdelen in klassen.

Symmetrie

Wanneer je dieren in de juiste afdeling wilt plaatsen kijk je naar de symmetrie. Wanneer iets symmetrisch is, wil dat zeggen dat je hem in twee of meerdere gelijke vlakken kan verdelen. Er zijn drie vormen van symmetrie:

 

  • Niet symmetrisch: het dier is op geen enkele manier in gelijke vlakken te verdelen.

  • Tweezijdig symmetrisch: het dier is slechts in twee gelijke vlakken te verdelen.

  • Veelzijdig symmetrisch: het dier is in meer dan twee gelijke vlakken te verdelen.

Skelet

Wanneer je dieren in de juiste afdeling wilt plaatsen kijk je niet alleen naar de symmetrie maar ook naar het skelet. Een skelet geeft een dier stevigheid en bescherming. Er zijn drie soorten skeletten:

 

  • Geen skelet: sommige dieren hebben geen structuren voor stevigheid en bescherming.

  • Inwendig skelet: het skelet zit in het lichaam.

  • Uitwendig skelet: het skelet zit buiten het lichaam.

Geleedpotigen

De eerste afdeling van het dierenrijk zijn de geleedpotigen. Geleedpotigen hebben allemaal een uitwendig skelet in de vorm van een pantser. Een pantser is een beetje te vergelijken met het harnas van een ridder, een harde beschermlaag. Geleedpotigen hebben verder geen botten meer in hun lichaam.

 

Verder zijn de poten van geleedpotigen opgebouwd uit losse delen. Ook het lichaam is uit meerdere delen opgebouwd. Deze delen worden segmenten genoemd.

De afdeling van de geleedpotigen is weer verder onder te verdelen in vier klassen. Om te bepalen in welke klasse een geleedpotige thuis hoort wordt er gekeken naar het aantal poten.

Gewervelden

De volgende afdeling van het dierenrijk zijn de gewervelden. Gewervelden hebben allemaal een wervelkolom. Deze afdeling is weer verder onder te verdelen in vijf klassen. Om te bepalen in welke klasse een gewervelde thuis hoort wordt er gekeken naar de huid, de lichaamstemperatuur, het ademhalingsorgaan en het voortplantingsstelsel.

Overige afdelingen

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.