De aanval

Witte bloedcellen zorgen voor de afweer van je lichaam. Het afweersysteem reageert op het binnendringen van virussen, bacteriën, schimmels en andere lichaamsvreemde cellen. Er zijn twee manieren waarop witte bloedcellen kunnen aanvallen:

 

1.Lichaamsvreemde cellen opeten. Dit is de eerste reactie van het lichaam op indringers.

2.Antistoffen maken. Deze antistoffen zullen de lichaamsvreemde stoffen uitschakelen. Het duurt de witte bloedcellen een tijdje om de juiste antistoffen te vinden. Een antistof moet precies op een indringer passen om te kunnen werken.

Immuun worden

Witte bloedcellen herkennen cellen aan herkenningspunten aan de buitenkant van de cel. Deze herkenningspunten noem je antigenen. Wanneer een lichaam voor het eerst in contact komt met een lichaamsvreemde cel gaan de witte bloedcellen hard aan de slag om de passende antistoffen te ontwikkelen.

 

Wanneer de juiste antistoffen zijn ontwikkeld, wordt deze kennis in je lichaam opgeslagen. Bij een tweede contact met dezelfde ziekteverwekker weten je witte bloedcellen wat ze moeten doen en creëren ze direct de juiste antistoffen. Dit noem je natuurlijke immuniteit. Wanneer je immuun bent voor een bepaalde ziekteverwekker kun je er niet meer ziek van worden.

Een handje helpen

Sommige ziektes zijn heel gevaarlijk voor een mens. Het lichaam kan bijvoorbeeld zelf niet op tijd de juiste antistoffen ontwikkelen.

 

Daarom wordt er door artsen gezocht naar een manier om het lichaam een handje te helpen. Er zijn twee manier waarop het afweersysteem geholpen kan worden bij het immuniseren:

 

1.Toedienen van een vaccinatie.

2.Toedienen van een serum.

Actieve immunisatie

Bij actieve immunisatie worden verzwakte ziekteverwekkers toegediend. Deze ziekteverwekkers kunnen je niet ziek maken maar dit zorgt er wel voor dat de witte bloedcellen aan het werk gaan om deze ziekteverwekkers te bestrijden. dit wordt actieve immunisatie genoemd. Hiermee doen ze kennis op hoe ze dit soort ziekteverwekker aan moeten pakken. Wanneer je daarna in aanraking komt met de echte ziekte weet je lichaam hoe hij het moet bestrijden. Je wordt dus niet ziek.

Verzwakte ziekteverwekker wordt ingespoten. Je witte bloedcellen reageren hierop door antistoffen te gaan maken.

Passieve immunisatie

Wanneer iemand al ziek is heeft het geen zin om te vaccineren. Wanneer je lichaam zelf de ziekte niet kan bestrijden kan er een serum toegediend worden. Dit zijn passende antistoffen. Je lichaam hoeft dan niks te doen de antistoffen doen het werk voor je. Dit wordt daarom passieve immunisatie genoemd.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.