De maag

Het voedsel wat in de maag terecht komt, zal hier tijdelijk opgeslagen worden. De maag is gespierd en ook hier worden peristaltische bewegingen uitgevoerd. In je maag wordt aan het voedsel ook maagsap en maagzuur toegevoegd. Tussen de maag en de twaalfvingerige darm zit een kringspier genaamd de maagportier. Deze spier zorgt ervoor dat er steeds maar kleine beetjes voedsel naar de twaalfvingerige darm worden doorgelaten.

Maagsap & maagzuur

Uit de wand van je maag komt maagsap vrij. In maagsap zitten enzymen die precies passen op eiwitten. Deze enzymen starten daarmee met de vertering van eiwitten.

 

In het maagsap zit ook maagzuur. Maagzuur is, zoals het woord al zegt, zuur. Bacteriën kunnen niet goed tegen een zure omgeving. Het maagzuur zorgt er daarmee voor dat de bacteriën, die meegekomen zijn met je voedsel, worden gedood.

De twaalfvingerige darm

Na de maag komt het voedsel in de twaalfvingerige darm terecht. De twaalfvingerige darm is via een buisje verbonden met de alvleesklier en de galblaas.

Via dit buisje komt er gal en alvleessap bij het voedsel. Ook in de twaalfvingerige darm vinden peristaltische bewegingen plaats. Deze zorgen ervoor dat het voedsel gemengd wordt met het gal en het alvleessap maar ook dat het voedsel zich verder voortbeweegt.

De lever & galblaas

De lever zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen in je bloed worden afgebroken en je eiwitten worden opgeslagen. Je lever maakt daarnaast ook gal. Het geproduceerde gal wordt in de galblaas opgeslagen tot dat het in de twaalfvingerige darm nodig is.

 

Gal bevat geen enzymen en kan daarom ook geen voedingstoffen kleiner maken. Gal zorgt er wel voor dat vet met water kan mengen.

De alvleesklier

De alvleesklier produceert alvleessap. Alvleessap bevat enzymen die passen op vetten, eiwitten en zetmeel. Deze enzymen zorgen ervoor dat de voedingstoffen verder klein gemaakt worden. 

De galwegen

De lever, galblaas, alvleesklier en twaalfvingerige darm zijn met elkaar verbonden via een buizensysteem. Deze buizen worden de galwegen genoemd. De alvleesklier en galblaas zijn via één gezamenlijke buis verbonden met de alvleesklier.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.