Bloed opbouw

Door je lichaam stroomt bloed. Bloed heeft twee functies:

 

 • Transport: het bloed vervoert stoffen en warmte.

 • Afweer: je bloed speelt een rol bij het opruimen van ziekteverwekkers.

 

Je bloed bestaat voor net iets meer dan de helft uit bloedplasma. Bloedplasma zelf bestaat voor 90% uit water met daarin opgeloste stoffen. De rest van je bloed is opgebouwd uit vaste bloeddeeltjes. Dit zijn:

 

 • Rode bloedcellen

 • Witte bloedcellen

 • Bloedplaatjes

 

Omdat vaste bloeddeeltjes slijten worden er steeds nieuwe gemaakt. Dit gebeurt in de het rode beenmerg van platte beenderen.

Rode bloedcel

Je bloed is rood omdat hier rode bloedcellen in zitten. Dit is echter niet de functie van rode bloedcellen. Deze cellen zijn rood door het stofje hemoglobine. Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof zich aan de bloedcel kan binden. De functie van de rode bloedcel is dan ook het vervoeren van zuurstof. Dit gas wordt aan de cellen in je lichaam afgegeven zodat deze aan verbranding kunnen doen.

 

De rode bloedcel is te herkennen aan zijn ronde vorm. De buitenste rand is dikker dan het binnenste van de cel waardoor hij wat weg heeft van een donut. Rode bloedcellen hebben geen celkern.

Witte bloedcel

De witte bloedcel kun je ook wel de politie van je lichaam noemen. Zij ruimen alle ongewenste indringers zoals ziekteverwekkers op. Dit doen zij op twee manieren.

 

 • Op eten: sommige witte bloedcellen zijn gespecialiseerd in het opeten van ziekteverwekkers. Wanneer zij een paar ziekteverwekkers hebben opgegeten gaat de witte bloedcel dood.

 • Antistoffen: andere witte bloedcellen maken antistoffen. Wanneer een antistof precies op een ziekteverwekkers past gaat deze indringer dood.

Witte bloedcellen hebben geen vast vorm en kunnen daardoor via de kleinste gaatjes overal in je lichaam terecht komt. Dit is belangrijk omdat ziekteverwekkers zich overal kunnen bevinden.

De bloedplaatjes zijn eigenlijk geen echte cellen maar stukjes van cellen. Een bloedplaatje speelt een rol bij het helen van gaatjes in de bloedvaten door het bloed kunnen laten stollen.

 

Wanneer een bloedvat beschadigt raakt zullen de bloedplaatjes gaan reageren met fibrinogeen. Dit is een eiwit dat in het bloedplasma opgelost zit. Het fibrinogeen zal hierdoor veranderen in fibrinedraden. Deze draden vormen een vangnet in de opening van het bloedvat. Hier komen de vaste bloeddeeltjes in vast te zitten en zo ontstaat er een korstje.

Bloedplaatjes

 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon
 • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.