Het ademhalingsstelsel

Het ademhalingsstelsel zorgt ervoor dat er zuurstof je lichaam in komt en koolstofdioxide en waterdamp je lichaam weer kan verlaten. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe dit werkt en hoe wordt voorkomen dat ziekteverwekkers mee je bloed in kunnen komen.

 

De onderdelen die bij de ademhalingsstelsel een rol spelen zijn:

 

 • Neusholte

 • Luchtpijp

 • Bronchiën

 • Luchtpijptakjes

 • longblaasjes

De neusholte

Bij de inademing kan de lucht via je neus- of mondholte je lichaam in. Het is voor je lichaam beter om door je neus dan door je mond adem te halen. Hiervoor zijn vier redenen:

 

 1. In je neus wordt de lucht gefilterd. Dit komt door de neusharen die stofdeeltjes tegenhouden en het neusslijmvlies waaraan ziekteverwekkers blijven plakken zodat ze niet in je longen terecht kunnen komen.

 2. In je neus wordt lucht warm gemaakt door de haarvaatjes in je neus die warmte afgeven.

 3. In je neus wordt de lucht vochtig gemaakt door het neusslijmvlies.

 4. In je neus zit het reukzintuig. Als de lucht hier langs stroomt kun je giftige gassen ruiken.

Kraakbeenringen

Het is belangrijk dat je luchtpijp open blijft staan. Wanneer dit niet zou gebeuren kan er geen lucht meer in en uit de longen. Om dichtklappen te voorkomen zitten er kraakbeenringen vast aan de luchtpijp. In de dwarsdoorsnede van de hals is te zien dat deze ringen de vorm van een hoefijzer hebben. Ze zitten alleen om de voor- en zijkanten van de luchtpijp. Achter de luchtpijp en voor de halswervel bevindt zich de slokdarm. Deze vervoert voedsel naar de maag toe.

Slijmvlies en trilhaartjes

Niet alleen je neusholte maar ook je luchtpijp en bronchiën bevatten slijmvlies. Dit slijmvlies produceert een plakkerig slijm. Hier blijven ziekteverwekkers die mee komen met de ingeademde lucht in plakken. Maar het plakken alleen is niet genoeg. Ze moeten daarna ook nog uit je luchtwegen verwijderd worden. Dit doen de trilhaartjes. Deze haartjes vormen een soort lopende band. Ze bewegen constant omhoog en nemen zo  het slijm en ziekteverwekkers mee naar de keelholte. Hier kan het slijm uitgespuugd of doorgeslikt worden.

 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon
 • Instagram Social Icon

© 2018 by Trainjebiologie.